Na današnji dan

Sin talijanskog kralja postao španjolskim kraljem (1871.)

Dana 2. siječnja 1871. talijanski princ Amadeo od Savoje službeno je postao španjolskim kraljem prisegnuvši na ustav. Njegov otac Viktor Emanuel II. bio je u to vrijeme vladajući talijanski kralj, tako da su otac i sin od tada usporedno držali prijestolja dvaju važnih europskih država.

Amadeov je stariji brat Umberto u to vrijeme bio talijanski prijestolnasljednik, s titulom princa od Pijemonta. Dapače, Amadeova je mlađa sestra Marija Pia u to vrijeme bila kraljica Portugala, tako da je njihova dinastija Savoja doista imala širok utjecaj.

Za kralja Španjolske izabrali su Amadea od Savoje španjolski parlamentarni zastupnici, kao jednog od kandidata iz redova uglednih europskih katoličkih kraljevskih dinastija (među ostalim kandidatima bio je i francuski vojvoda od Montpensiera).

Od mladosti je princ Amadeo nosio titlulu vojvode od Aoste, koja se tradicionalno dodjeljivala mlađim sinovima vladara Pijemonta (Kraljevine Sardinije), ponešto slično kao što se titula vojvode od Yorka u načelu dodjeljuje mlađim sinovima engleskih kraljeva. Ubrzo se potpora kralju Amadeu u Španjolskoj istopila, tako da je on odlučio abdicirati već 11. veljače 1873. godine.


Komentari