Na današnji dan

Sin njemačkog cara koji je postao nacistički Obergruppenführer – 1949.

Hitler je Augusta Vilima iskoristio za promidžbene svrhe jer je princ svojim carskim podrijetlom davao ugled nacistima. Navodno je princ priželjkivao da Adolf Hitler njega ili njegovog sina jednoga dana postavi na obnovljeno njemačko carsko prijestolje.

Dana 25. ožujka 1949. godine umro je u Stuttgartu princ August Wilhelm od Pruske. Bio je jedan od šest sinova posljednjeg njemačkog cara Vilim II. (Wilhelm) iz dinastije Hohenzollern. August Vilim rodio se 1887. godine u Potsdamu kao četvrti sin spomenutog cara. Za razliku od svog oca, koji je nakon abdikacije 1918. godine morao otići iz Njemačke, princ August Vilim nastavio je u međuratnom razdoblju živjeti pokraj Berlina.

U razdoblju nakon Prvog svjetskog rata princ August Vilim od Pruske približio se nacističkoj stranci, a zatim je i formalno postao njenim članom 1930. godine. Navodno je dobio niski članski broj 24, što je bio simbol pripadnosti elitnom krugu unutar stranke. Godine 1931. postao je i pripadnikom nacističke organizacije SA (njem. Sturmabteilung).

Hitler je Augusta Vilima iskoristio za promidžbene svrhe jer je princ svojim carskim podrijetlom davao ugled nacistima. Navodno ga je vodio sa sobom na javne govore, a prinčevo je ime stavljano i na vodeća mjesta na izbornim listama nacističke stranke (NSDAP). Godine 1938. princ August Vilim dobio je čin SA-Obergruppenführera (najviši čin u toj organizaciji, ne računajući načelnika stožera SA). 


Navodno je princ priželjkivao da Adolf Hitler njega ili njegovog sina Alexandera Ferdinanda, koji je također bio u nacističkoj stranci, jednoga dana postavi na obnovljeno njemačko carsko prijestolje. Hitler je, naprotiv, s vremenom princa marginalizirao.

Nakon Drugog svjetskog rata američki su vojnici uhitili princa Augusta Vilima, a zatim je nekoliko godina proveo u zarobljeništvu. Uskoro nakon oslobađanja princ je umro od bolesti u 69. godini života.

Komentari