Na današnji dan

Sin Kralja Sunca nije postao kralj (1711.)

Louis de Bourbon, najstariji sin francuskog kralja Luja XIV., poznatog i pod nazivom Kralj Sunce, umro je 14. travnja 1711. godine. Louis je od oca trebao naslijediti Francusku, tadašnju najmoćniju europsku državu, čime je trebao postati jedan od vodećih ljudi u svjetskim okvirima. Ipak, to se nije dogodilo,

Louis de Bourbon rodio se 1661. godine u dvorcu Fontainebleau jugoistočno od Pariza. Kao najstariji kraljev sin bio je predodređen za nasljednika prijestolja, a imao je titulu dofena (fr. Dauphin). Ta je titula tradicionalno označavala prijestolonasljednike u Francuskoj, slično kao što je titula princa od Walesa označavala nasljednike prijestolja u Engleskoj. Da bi ga se razlikovalo od drugih dofena, Louisa se ponekad u povijesnoj retrospektivi nazivalo i velikim dofenom (fr. Le Grand Dauphin).

Na kraljevskom je dvoru dofen Louis bio poznat jednostavno kao Monseigneur, jer su se najvišim pripadnicima kraljevske obitelji dodjeljivale takve kratke oznake (kraljev brat bio je poznat jednostavno kao Monsieur, njegova supruga kao Madame, a njihova kći kao Mademoiselle). Za razliku od svog vrlo aktivnog oca Luja XIV., dofen Louis bio je u načelu prilično pasivan. Otac mu dodijelio dvorac Meudon, smješten otprilike na pula puta između središta Pariza i Versaillesa.

Dofen Louis doživio je neobičnu sudbinu da mu je jedan sin postao kraljem još za vrijeme njegovog života. Naime, Louisov mlađi sin Filip proglašen je kraljem Španjolske nakon što je izumrla tamošnja dinastija Habsburg. Tako se dogodilo da su dofenu istovremeno bili na kraljevskim položajima i otac (francuski kralj Luj XIV.) i sin (španjolski kralj Filip V). Naprotiv, dofen nikad nije postao kralj jer je umro prije svog oca. Naime, 1711. godine preminuo je od zarazne bolesti boginja (variole) sa samo 49 godina.


Komentari