Na današnji dan

Sin bizantskog cara koji je postao talijanski markiz (1338.)

Dana 24. travnja 1338. godine umro je talijanski markiz vrlo neobičnog podrijetla. Naime, markiz Teodor I. od Montferrata bio je zapravo sin jednog bizantskog cara – Andronika II. Paleologa. Pripadao je, dakle, znamenitoj dinastiji Paleolog, koja je vladala Bizantskim Carstvom od 1259. do 1453. godine. Bila je to najduže vladajuća od svih bizantskih dinastija, a ujedno i posljednja koja je vladala Bizantom prije nego su Osmanlije zauzeli Carigrad.

Teodor je, dakle, imao vrhunsko, carsko podrijetlo. Markiz u Italiji postao je po svojoj majci, koja je bila iz talijanske dinastije Aleramici, koja je stoljećima vladala markizatom (markgrofovijom) Montferrat. Taj se posjed nalazio otprilike u trokutu između Torina, Milana i Genove. Teodorov ujak (majčin brat) bio je posljednji muški potomak dinastije Aleramici, pa je Teodor naslijedio titulu markiza od Montferrata i pripadajuće zemljišne posjede u Italiji. 

Od Teodora pa nadalje markizi od Montferrata bili su iz dinastije Paleologa, i to sljedećih više od dva stoljeća. Čak i kad su Palelozi izgubili bizantsko carsko prijestolje, montferratska grana nastavila je vladati u Italiji. 

Komentari