Na današnji dan

Sin Alberta Einsteina i srpske matematičarke – 1965.

Eduard Einstein bio je sin genijalnog Alberta Einsteina i Mileve Marić – srpske matematičarke i fizičarke koja se školovala u Zagrebu.

Eduard Einstein bio je sin genijalnog znanstvenika Alberta Einsteina i Mileve Marić, srpske matematičarke i fizičarke. Mileva Marić rođena je na području današnje Vojvodine, u gradu Titelu, otprilike na pola puta između Novog Sada i Beograda.

Za Hrvatsku je značajno da je Einsteinova buduća supruga Mileva Marić pohađala kraljevsku gimnaziju u Zagrebu (današnja Gornjogradska gimnazija). Zanimljivo je da je bila jedina djevojka u toj, tada još isključivo muškoj gimnaziji (za upis joj je stoga trebalo posebno dopuštenje). Još je zanimljivije da je u Zagrebu imala najviše ocjene iz matematike i fizike.

Godine 1896. Mileva Marić upisala se u poznatu visoku školu ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) u Zürichu, gdje je studirao i Albert Einstein. Upoznali su se, zbližili i ona je zatrudnjela 1901. godine s njegovim djetetom. Prekinula je studij i otišla u Novi Sad roditi. Sudbina tog djeteta do danas je nepoznata – ili je umrlo ili je dano na posvajanje.

Einstein i Mileva vjenčali su se tek 1903. godine. Dobili su dva sina i jednu kćer. Djeca su krštena kao pravoslavci. Najmlađi sin Eduard rodio se 1910. godine. Dječak je od malena imao zdravstvenih problema.


Albert Einstein i Mileva razveli su se 1919. godine, a djeca su pripala njoj. Albert je još u vrijeme braka s Milevom ušao u vezu sa svojom bliskom rođakinjom, sestričnom Elsom (Albertu i Elsi majke su bile sestre, a očevi još k tome bratići). Iste godine kad se razveo od Mileve, Albert se oženio Elsom.

Eduard Einstein bio je dobar učenik i započeo je studirati medicinu, želeći postati psihijatar. No, kad mu je bilo 20 godina dijagnosticirana mu je shizofrenija i stavljen je u psihijatrijsku kliniku u Švicarskoj. U bolesnom stanju rekao je jednom prilikom svom ocu Albertu da ga mrzi. Nakon toga ga Albert više nikada nije posjetio.

Eduard Einstein umro je u dobi od 55 godina u psihijatrijskoj klinici Burghölzli u Zurichu 25. listopada 1965. godine – otprilike 10 godina nakon svog oca Alberta.

Komentari