Na današnji dan

Simbolički početak baroka – izvedba prve sačuvane opere (1600.)

Prva opera čija je partitura sačuvana, Euridika talijanskog glazbenika Jacopa Perija, izvedena je 6. listopada 1600. godine. Libreto za operu sastavio je Ottavio Rinuccini. Peri je napisao i prvu operu općenito i to Dafna 1597. godine, čija je partitura danas izgubljena, također na tekst Rinuccinija. Opera je kao umjetnička forma dominirala sljedećim dugogodišnjim razdobljem pa se spomenuto djelo smatra kao svojevrsni simbolički početak baroknog razdoblja u glazbi. 

Premijerna izvedba Perijeve Euridike održana je u znamenitoj firentinskoj palači Pitti, koja je bila u posjedu obitelji Medici (tadašnje vladajuće dinastije u Firenci i ostatku Toskane). U trenutku te izvedbe vladar Toskane bio je veliki vojvoda Ferdinand I. Medici.

Opera Euridika izvedena je povodom proslave vjenčanja Marije Medici (nećakinje spomenutog velikog vojvode Ferdinanda I.) i francuskog kralja Henrika IV. iz dinastije Bourbon. Radilo se o povijesno važnom vjenčanju jer je Marija Medici postala francuskom kraljicom, a kasnije je imala velik utjecaj na politiku u Europi (rodila je i kralja Luja XIII., kojem je bila namjesnica, tj. regentkinja tijekom malodobnosti). Jacopo Peri u premijernoj je izvedbi osobno tumačio lik Orfeja, što govori o njegovom višestrukom talentu.

piše: Dražen Krajcar


Komentari