Na današnji dan

Silvestarska večera u utrobi dinosaura – 1853.

Radilo se o modelu dinosaura Iguanodona, čija je unutrašnjost bila dovoljno prostrana da se u nju posjednu 22 engleska uglednika. 

Dana 31. prosinca davne 1853. godine organizirana je u Londonu jedna od najneobičnijih silvestarskih večera u dotadašnjoj povijesti. Naime, grupa od 22 uzvanika smještena je oko stola postavljenog u utrobi velikog modela dinosaura u prirodnoj veličini. Bilo je to viktorijansko doba u Engleskoj i proučavanje dinosaura bilo je još u začecima. Smisao te večere bio je upravo u tome da se u javnosti populariziraju dinosauri, koji su u to doba bili još neviđeno čudo.
Jedan od organizatora večere bio je slavni Richard Owen – čovjek koji je zapravo i izmislio ime dinosauri. Zasluga Richarda Owena za razvoj proučavanja dinosaura i njihovu popularizaciju ogromna je. Drugi organizator večere bio je Benjamin Waterhouse Hawkins – po zanimanju kipar – značajan po tome što je prvi u svijetu izrađivao modele dinosaura u prirodnoj veličini. Naime, povodom Svjetske izložbe 1851. u Londonu izradio je 33 ogromne skulpture dinosaura od lijevanog betona. Moguće je pretpostaviti da su te skulpture imale silan dojam na tadašnje posjetitelje, jer su se svi oni po prvi put u životu susreli s tim velikim životinjama u prirodnoj veličini.
Upravo u jednom od Hawkinsovih kalupa u obliku dinosaura održana je večera povodom dočeka nove 1854. godine. Radilo se o modelu dinosaura Iguanodona, čija je unutrašnjost bila dovoljno prostrana da se u nju posjednu 22 engleska uglednika. Sačuvan je jelovnik s te večere koji dobro oslikava prehrambene navike iz viktorijanskog vremena. Evo tog jelovnika na izvornom engleskom:

Soups
Mock Turtle. Julien. Hare.

Fish
Cod and Oyster Sauce. Fillets of Whiting. Turbot à l’Hollandaise.


Removes
Roast Turkey. Ham. Raised Pigeon Pie.
Boiled Chicken and Celery Sauce.

Entrées
Cotolettes de Moutonaux Tomates. Currie de Lapereaux au riz.
Salmi de Perdrix. Mayonnaise de filets de Sole.


Game
Pheasants. Woodcocks. Snipes.

Sweets
Macedoine Jelly. Orange Jelly. Bavaroise.
Charlotte Russe. French Pastry. Nougat à la Chantilly.
Buisson de Meringue aux Confiture


Dessert

Grapes. Apples. Pears. Almonds and Raisins. French Plums.
Pines. Filberts. Walnuts &c, &c.

Wines
Sherry. Madeira. Port. Moselle. Claret.

Komentari