Na današnji dan

Sigismund Franz – posljednji zasebni vladar Tirola i Prednje Austrije – 1630.

Njegovom smrću izumrla je u muškoj liniji grana Habsburg-Tirol, a njene je posjede naslijedio car Leopold I. Habsburški.

Nadvojvoda Sigismund Franz iz dinastije Habsburg, vladar Tirola i znatnog broja habsburških posjeda smještenih na području današnje Savezne Republike Njemačke (tzv. Prednje Austrije), rođen je 27. studenog 1630. godine. Bio je praunuk cara Ferdinanda I. Habsburškog, koji je ujedno bio i hrvatsko-ugarski te češki kralj, kao i unuk nadvojvode Karla Habsburškog (po kome je ime dobio hrvatski grad Karlovac). Ujedno je nadvojvoda Sigismund Franz bio po izravnoj ženskoj liniji potomak francuske kraljice Katrine Medici.

Rodio se u Innsbrucku, tirolskoj prijestolnici, a isprva mu je bila namijenjena Crkvena karijera. Godine 1646. postao je knezom-biskupom Augsburga, a uz to je od 1653. godine bio i biskup Gurka te od 1659. godine knez-biskup Tridenta. Napomenimo, sve te biskupske položaje držao je kao administrator, jer nikada nije bio posvećen za svećenika ili biskupa. Budući da je njegov stariji brat Ferdinand Karl preminuo 1662. godine bez muških nasljednika, nadvojvoda Sigismund Franz kao posljednji muški član dinastičke grane Habsburg-Tirol preuzeo je obiteljske posjede. Zbog toga je dao ostavku na svoje spomenute biskupske položaje te se oženio, kako bi očuvao habsburško-tirolsku lozu. Nažalost, preminuo je već 1665. godine, bez muškog potomstva.

Njegovom je smrću izumrla u muškoj liniji grana Habsburg-Tirol, a njene je posjede naslijedio car Leopold I. Habsburški kao glava cjelokupne obitelji Habsburg. Time Tirol i Prednja Austrija više nisu imali zasebnog vladara, nego su uključeni u masu ostalih posjeda kojima se vladalo iz Beča.


Komentari