Na današnji dan

Lenjin doživio prvi moždani udar!

Na današnji dan 26. svibnja 1922. godine Lenjin je doživio prvi od ukupno četiri moždana udara. Što je tome prethodilo, i što je nakon toga uslijedilo pročitajte u tekstu kojeg smo za vas pripremili.

Zdravstveno stanje jednog od najpoznatijih ruskih političara Vladimira Iljiča Lenjina bilo je
ozbiljno narušeno nakon atentata koji se dogodio 1918. godine. Izvršila ga je mlada revolucionarka Fanny Kaplan, razočarana uvođenjem boljševičke diktature u Rusiji namjesto uspostave demokratske vlasti.

Tri metka

Fanny je atentat izvršila prilikom Lenjinova izlaska iz moskovske tvornice, u kojoj je održao govor te ga je zaskočila u trenutku kad je krenuo prema automobilu. Na Lenjina je ukupno ispalila tri metka, od kojih su samo dva pogodila cilj. Lenjinu je jedan metak pogodio pluća, a zatim se zabio u ključu kost, dok je drugi završio u vratu.

Višekratni moždani udari


Kako se Lenjin silno bojao za svoj život nije želio u bolnicu, zbog čega mu je metak iz vrata izvađen tek u travnju 1922. Nakon toga je već idući mjesec 26. svibnja pretrpio prvi od ukupno četiri moždana udara koja su uslijedila. Ovaj mu je prvi udar na izvjesno vrijeme oduzeo sposobnost govora i pokretljivost desne strane tijela. Ipak, stanje mu se tijekom 1922. godine stabiliziralo pa je bio kadar održati i više političkih govora, da bi krajem godine doživio drugi moždani udar koji ga je natjerao da se povuče iz aktivnog političkog života. Treći moždani udar zbio se 1923. godine i do kraja mu je oduzeo sposobnost govora i pokretljivost. Uskoro je umro 1924. godine uslijed novog masivnog moždanog udara u 54. godini života.

Balzamiranje i troškovi koji iz njega proizlaze

Nakon smrti tijelo mu je balzamirano i smješteno u mauzolej na moskovskom Crvenom trgu, gdje se nalazi i danas. Tijelo mu je, tijekom Drugog svjetskog rata, iz sigurnosnih razloga prebačeno u Sibir. Zanimljivo je da troškovi održavanja njegova tijela iznose oko 200 000 dolara godišnje, i da se ono i dalje održava kako bi bio dostupan javnosti kao svojevrsni relikt prošlosti, iako je zapravo Lenjin izričito želio da ga se pokpa kraj njegovih roditelja. Velik broj Rusa smatra da ovakvoj farsi treba stati na kraj i njegovo tijelo pokopati u skladu s Lenjinovim željama.

Neobični napadaiji koji su prethodili smrti

Kako je uoči smrti imao neuobičajene teške napadaje, koji nisu karakteristični za bolesnike s moždanim udarom, a koji najčešće umiru bez nekih izraženih simptoma, među liječnicima došlo je do rasprave koji je točan uzrok Lenjinove smrti. Moguće je da je bio otrovan, a sumnju u takav razvoj događaja dodatno pobuđuje zahtjev da se njegovo tijelo posthumno ne podvrgne toksikološkoj analizi.

Staljin jedan od glavnih sumnjivaca

Pretpostavlja se da je, ukoliko je Lenjin uistinu otrovan, Staljin stajao iza tog čina jer je Lenjin unatoč bolesti bio i dalje na čelu Sovjetskog Saveza te kao takav predstavljao glavnu prepreku u Staljinovoj želji da što prije preuzme vlast. Dio liječnika smatra da je do smrti mogao dovesti i visoki kolesterol udružen s velikom količinom stresa koji je bio posljedica stalnog straha za svoj život. Međutim, to ne ne objašnjava teške napadaje kojima je bio izložen uoči smrti. Sumnjalo se i na sifilis, ali nalazi obdukcije pokazali su da nije bolovao od te bolesti. Nije zanemarivo nadodati da je zbog sumnje na sifilis liječen injekcijama otopine koja je sadržavala arsen, što možda može objasniti neke od napadaja koji su prethodili njegovoj smrti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari