Na današnji dan

Shimon Peres – nobelovac i predsjednik Izraela podrijetlom iz Bjelorusije (1923.)

Još je nekoliko vrlo utjecajnih židovskih političara rođeno na području današnje Bjelorusije.

Dana 2. kolovoza 1923. godine rođen je Shimon Peres, izraelski političar i dobitnik Nobelove nagrade za mir. Bio je tijekom svoje duge političke karijere, između ostaloga, ministar obrane, ministar unutarnjih poslova, ministar financija, ministar vanjskih poslova, premijer i predsjednik Izraela. Rodio se pod imenom Szymon Perski u Višnjevi (Wiszniew) na području današnje Bjelorusije.

U to se doba (1923. godine) Višnjeva nalazila u sastavu Poljske. Smještena je otprilike na pola puta između Minska (današnjeg glavnog grada Bjelorusije) i Vilniusa (današnjeg glavnog grada Litve), a od granice s Litvom udaljena je danas samo oko trideset kilometara. Još je nekoliko vrlo utjecajnih židovskih političara rođeno na području današnje Bjelorusije, uključujući predsjednika Chaima Weizmanna, premijera Menachema Begina (koji je također bio nobelovac) i premijera Yitzhaka Shamira. Roditelji premijera Ariela Sharona također su bili s područja današnje Bjelorusije.

Na položaju izraelskog premijera bio je Shimon Peres u dva navrata u razdoblju između 1984. i 1996. godine. Za predsjednika Izraela izabran je Peres 2007., a ostao je na tom položaju do 2014. godine. Peres je doživio vrlo visoku dob od 93 godine, a preminuo je 2016. godine u Ramat Ganu pokraj Tel Aviva.


Komentari