Na današnji dan

Shibusawa Eiichi – Otac japanskog kapitalizma – 1931.

Shibusawa Eiichi rođen je u doba kad su Japanom još vladali šoguni iz dinastije Tokugawa. Bio je ključan čovjek u doba uvođenja zapadnjačkog kapitalizma u Japan. Od cara je dobio nasljednu aristokratsku titulu vikonta.

Dana 11. studenog 1931. godine umro je japanski industrijalac vikont Shibusawa Eiichi. Njega danas smatraju ocem japanskog kapitalizma. Bio je niskog podrijetla, ali se zahvaljujući svojoj uspješnosti uzdigao do te mjere da je dobio od cara nasljednu aristokratsku titulu vikonta (ostali industrijalci obično su dobivali niže titule baruna).

Shibusawa Eiichi rođen je u doba kad su Japanom još vladali šoguni iz dinastije Tokugawa. Imao je priliku posjetiti Europu 1860-ih godina. Kad je u Japanu započelo doba uvođenja velikih modernizacijskih promjena, Shibusawa Eiichi dobio je veliku ulogu. Radilo se na neki način o uvođenju zapadnjačkog kapitalizma u Japan. Eiichi je osnovao prvu dioničko društvo i prvu banku u Japanu. Banka se zvala Dai-ichi Kokuritsu, a iz nje je kasnije nastala divovska banka Dai-ichi Kangyo – dugo vremena tijekom 20. stoljeća najveća banka na čitavom svijetu.

Godine 1878. Shibusawa Eiichi sudjelovao je i u osnivanju Tokijske burze, koja je kasnije postala jedna od najvažnijih na svijetu. Eiichi je rastom bio prilično malen, no ostavio je golemo naslijeđe u današnjem japanskom kapitalističkom sustavu. Umro je na današnji dan u visokoj 92. godini života.


Komentari