Na današnji dan

Sudar divovskog Olympica s ratnim brodom (1911.)

U širokoj je javnosti slabije poznato da je brod Titanic imao dva sestrinska broda: Olympic i Britannic. Najstariji u floti bio je Olympic i po njemu je čitava klasa brodova dobila ime. U trenutku izgradnje u Belfastu Olympic je bio najveći putnički brod na svijetu.

U godini prije potapanja Titanica, Olympic je doživio sudar s britanskim ratnim brodom HMS Hawkeom 20. rujna. Prilikom mimoilaženja Hawke se zabio u Olympicov pramac, vjerojatno privučen s kursa Olympicovom velikom istisninom. Oba broda su teško oštećena, no kasnije su popravljena i nastavila su s radom. Tvrtka White Star, kojoj je Olypmic pripadao, morala je voditi dugu sudsku bitku s vladom zbog ovog incidenta. Olympic je proveo šest mjesecima na popravcima, a pritom su korišteni dijelovi Titanica, čija je izgradnja stoga odgođena.

Titanic je potonuo 1912. od udara ledenjaka, a treći brod Britannic stradao je za vrijeme Prvog svjetskog rata od plutajuće mine. To se dogodilo 1916. nedaleko od grčkog otočića Kea, kad je Britannic bio u službi kao bolnički brod. Time je Olympic postao jedini brod od svoje klase koji nije potonuo. Zanimljivo je da se Olympic nalazio relativno blizu Titanica kad je ovaj potonuo te je krenuo upomoć, ali ga je preduhitrio brod RMS Carpathia. Kako se smatralo da bi pojava broda istog izgleda kao Titanic zadalo dodatnu traumu preživjelima, odlučeno je da Olympic ipak neće pružiti dodatnu pomoć Carpathiji.

Nakon potonuća Titanica, Olympic je podvrgnut temeljitoj istrazi te je poslan na preinaku na brodogradilište. Dobio je dodatne čamce za spašavanje, ali su radnici i posada shvatili da su mnogi od njih truli i neupotrebljivi, zbog čega je došlo do pobune. Uhićeno je 54 mornara, ali su pušteni nakon što su se strasti smirile. Brodu je instalirana dvostruka ljuska.

Poput sestrinskog Britannica, Olympic je služio u Prvom svjetskom ratu. U jednom je trenutku spasio mornare s potonulog bojnog broda HMS Audacious, a ostatak rata službovao je kao brod za prijevoz vojnika. Uspio je čak potopiti njemačku podmornicu U-103 tako da se zabio u nju. Nakon rata je nastavio civilnu službu, a povučen je 1934. radi štednje u vrijeme Velike depresije.


Piše: Boris Blažina

Komentari