Na današnji dan

Sestra ruskog cara kojoj je u Beogradu ponuđeno utočište nakon Oktobarske revolucije – 1960.

Velika kneginja Olga Aleksandrovna nakon Oktobarske revolucije napustila je Rusiju. U Beogradu joj je kralj Aleksandar Karađorđević ponudio i trajno boravište.

Dana 24. studenog 1960. godine umrla je ruska velika kneginja Olga Aleksandrovna, sestra cara Nikolaja II. ubijenog od strane boljševika nakon Oktobarske revolucije. Velika kneginja Olga Aleksandrovna bila je posljednja preživjela od careve braće i sestara. Dapače, ona je bila ujedno i posljednja živuća osoba s titulom ruske velike kneginje (dobar ih je dio pobijen od strane boljševika).

Olga je bila najmlađa sestra cara Nikolaja II. i rođena je u dvorcu Peterhof pokraj Sankt Peterburga. Zanimljivo je da su djeca posljednjih generacija ruskih careva odgajana vrlo spartanski. Spavali su na tvrdim krevetima, prali se u hladnoj vodi i jeli jednostavnu kašu za doručak.

Poznatoj velikoj kneginji Anastaziji bila je Olga Aleksandrovna tetka (očeva sestra), ali i krsna kuma. Kad je počela Oktobarska revolucija, Olga je otputovala na jug Rusije, prema Krimu. Smjestila se nedaleko od Jalte, a ondje su je komunisti stavili u pritvor. Ipak, antikomunističke zapadne sile oslobodile su krimske luke pa je Olga uspjela izaći iz komunističkog pritvora. Kasnije je evakuirana u Beograd, gdje joj je kralj Aleksandar Karađorđević navodno ponudio i trajno boravište. Ipak, Olga je otišla dalje – u Dansku – gdje joj je živjela majka (prethodna ruska carica-udovica Marija Fjodorovna, koja je rođenjem bila danska princeza).

Nakon Drugog svjetskog rata Olga se preselila u Kanadu. S vremenom je prilično osiromašila, tako je potkraj života stanovala s prijateljima u jednom stanu iznad salona za uljepšavanje u Torontu. Umrla je na današnji dan u Torontu u 79. godini života.


Komentari