Na današnji dan

Eunice Kennedy – osnivačica Specijalne olimpijade (1921.)

Eunice Kennedy Shriver

Dana 10. srpnja 1921. u Brooklineu u američkoj saveznoj državi Massachussets rođena je Eunice Kennedy – jedna od mlađih sestara američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Studirala je sociologiju i ostvarila karijeru kao socijalna radnica.

Eunice je među svojom braćom i sestrama bila poznata kao dobrotvorka i borac za prava intelektualno i tjelesno zakinute djece i odraslih osoba. Eunice je stekla naročitu zaslugu pokretanjem Specijalnih olimpijskih igara. Sve je počelo tako što je Eunice osnovala kamp za djecu s intelektualnim poteškoćama u svojem domu. Kasnije je u tu ideju uključen i sport i sve je preraslo u Specijalnu olimpijadu. Eunice je imala i sestru s intelektualnim poteškoćama pogoršanima neuspjelom lobotomijom, što ju je i potaklo na zalaganje za osobe s intelektualnim poteškoćama.

Eunice Kennedy za svoje je djelovanje nagrađena mnogim nagradama. Papa ju je proglasio damom Viteškog reda sv. Grgura Velikog. Dobila je od predsjednika Reagana i Predsjedničku medalju slobode (engl. Presidential Medal of Freedom). Postala je jedina žena čiji se lik za njena života našao na komemorativnoj kovanici

Udala se za Roberta Sargenta Shrivera (američki veleposlanik u Francuskoj), pa je svom prezimenu Kennedy dodala i prezime Shriver. Njihova kći Maria Shriver udala se za Arnolda Schwarzeneggera, kasnijeg guvernera Kalifornije.


Piše: Boris Blažina

Komentari