Na današnji dan

Sestra Jacqueline Kennedy – supruga poljskog princa (1933.)

Caroline Lee Bouvier, sestra američke prve dame Jacqueline Kennedy Onassis, rođena je 3. ožujka 1933. godine. Sestre su se rodile u razmaku od oko četiri godine, pri čemu je Jacqueline bila starija. Obitelj Bouvier, u kojoj su rođene, bila je američka obitelj francuskog podrijetla i katoličke vjere. Caroline se udala za poljskog princa Stanisława Albrechta Radziwiłła.

Obitelj Radziwiłł bila je jedna od najbogatijih, najmoćnijih i najuglednijih obitelji u povijesti Poljske. Zapravo su Radziwiłłi podrijetlom bili iz Litve, no Poljska i Litva još su od 14. stoljeća bile povezane osobom istog vladara. Svojevremeno su Radziwiłłi imali goleme posjede koji su obuhvaćali stotine tisuća hektara. Primjerice, u 16. stoljeću posjedovali su u jednom trenutku navodno čak 28.170 kuća.

Carolinin suprug princ Stanisław Albrecht Radziwiłł postao je tom ženidbom šogor američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Dakako, vjenčanje Caroline Lee Bouvier i princa Radziwiłła bilo je katoličko, jer su oboje bili iz uglednih katoličkih obitelji. 

Komentari