Na današnji dan

Sergio Leone – uspješni talijanski redatelj vesterna – 1929.

Među najvećim hitovima Sergija Leonea bili su vesterni s mladim Clintom Eastwoodom.

Sergio Leone, talijanski redatelj svjetski poznat po filmovima u žanru vesterna, rođen je 3. siječnja 1929. godine. Budući da su bili plod talijanskog redatelja ti su filmovi dobili nadimak špageti vesterni, a u Leoneovom slučaju uspjeli su postići velik komercijalni uspjeh i priznanje od strane filmskih kritičara. Između 1960. i 1980. godine u Europi je snimljeno više od 600 filmova u žanru vesterna, među kojima su upravo Leoneovi uradci stekli najveću popularnost.

Sergio Leone rođen je u Rimu u razdoblju Mussolinijeve fašističke vladavine nad Italijom. Leoneov otac Vincenzo bio je plodan talijanski glumac, scenarist i redatelj, a veći je dio svog opusa stvorio u razdoblju nijemog filma, pod umjetničkim imenom Roberto Roberti. Majka Sergija Leonea bila je glumica Bice Waleran (rođena kao Edvige Valcarenghi), a glumila je u nizu nijemih filmova. Filmom se Sergio Leone počeo baviti rano, a poznat je postao po suradnji s glazbenikom Enniom Morriconeom, koji mu je u mladosti određeno vrijeme bio školski kolega (dobna razlika između njih dvojice iznosila je manje od dva mjeseca).


Među najvećim hitovima Sergija Leonea bili su vesterni s mladim Clintom Eastwoodom – Za šaku dolara (iz 1964. godine), Za dolar više (iz 1965. godine) i Dobar, loš, zao (iz 1966. godine). U suradnji s američkim studijima snimio je film Bilo jednom na Divljem zapadu (iz 1968. godine), s glumačkim zvijezdama Henryjem Fondom, Charlesom Bronsonom, Jasonom Robardsom i Claudijom Cardinale. Posljednji Leoneov film zvao se Bilo jednom u Americi (engl. Once Upon a Time in America), a dovršen je 1984. godine.

Leone je preminuo u rodnom Rimu 1989. godine, u 61. godini.

piše: Dražen Krajcar

Komentari