Na današnji dan

Senegal ostvario nezavisnost (1960.)

Dana 20. kolovoza 1960. proglasio je svoju nezavisnost afrički Senegal. Radilo se u zanimljivoj situaciji, jer je prethodna dva mjeseca Senegal bio unutar kratkoživuće države zvane Malijska Federacija. Ta se država osamostalila od Francuske 20. lipnja 1960. godine, a već dva mjeseca kasnije raspala se, tako da danas većina ljudi nije ni svjesna da je Malijska Federacija ikada postojala.

Malijsku Federaciju činile su današnje države Senegal i Mali (koji se ranije zvao Francuski Sudan). Spomenutog datuma Senegal se, dakle, povukao iz te federacije, a ostatak države, tj. nekadašnji Francuski Sudan, promijenio je u rujnu iste godine ime u Republika Mali (ta država postoji i danas).

Prvi predsjednik nezavisnog Senegala bio je Léopold Senghor, vrlo obrazovan čovjek. Bio je pjesnik i kulturni teoretičar, a zanimljiv je i po tome što je bio prvi Afrikanac koji je postao član francuske Akademije.

Glavni i najveći grad u Senegalu je Dakar, dugo vremena snažno povezan s Francuskom. Dakar je mnogima poznat po nekadašnjem Reliju Pariz-Dakar (danas Reli Dakar). Zanimljivo je da je u Dakru rođena i nekadašnja francuska predsjednička kandidatkinja Ségolène Royal. Nekoć je Dakar, nažalost, bio i jedna od najvećih svjetskih luka za izvoz robova iz Afrike. Pokraj Dakra nedavno je izgrađena najviša skulptura u Africi – divovski spomenik visine 49 metara (veći od Kipa slobode u New Yorku).


Komentari