Na današnji dan

Selim II. Pijanica– sin i nasljednik Sulejmana Veličanstvenog – 1524.

S njegovom je vladavinom počela opadati moć Osmanskog Carstva.

Osmanski sultan Selim II., sin i nasljednik Sulejmana Veličanstvenog, rođen je 28. svibnja 1524. godine. Selim II. rodio se u Istanbulu, prijestolnici Osmanskog Carstva, a njegov je otac u to vrijeme imao već niz starijih sinova. Svi su ti sinovi, uključujući najstarijeg – Mustafu – nastradali i preminuli prije svog oca, tako da je Selimu II. bio otvoren put prema nasljeđivanju prijestolja. S obzirom da je Sulejman Veličanstveni tijekom svoje izvanredno duge vladavine od gotovo punih 46 godina uspio osvajanjima proširiti granice Osmanskog Carstva do neviđenog opsega, Selima II. čekalo je jedno od najvećih carstva u svjetskoj povijesti.

Budući da je Sulejman Veličanstveni umro kod Sigeta 1566. godine, tijekompoznate bitkekod Sigeta, Selim II. naslijedio je svog oca upravo tada. U trenutku dolaska na prijestolje imao je Selim II. 42 godine, a vladao je zatim nešto više od osam godina. S njegovom je vladavinom počela opadati moć Osmanskog Carstva, a onje napustioekspanzionističku politiku prema Zapadnoj Europi. Sklopio je povoljne mirovne ugovore s carevima Maksimilijanom I. Habsburškim i Ivanom IV. Groznim. To mu je omogučilo da učvrsti vlast uMoldaviji i Vlaškoj, skrši pobunu u Jemenu te osvoji Tunis i Cipar.

Ova osvajanja na Mediteranu dovode do stvaranja Svete lige (papa Pio V., Španjolska, Mletačka Republika, Genova) čije brodovlje teško poražava Osmanlije u Bitki kod Lepanta 1571. godine. Time je uvelike slomljena oštricaosmanskog prodora na području Sredozemnog mora.

Selim II. u biti se nije previše zamarao državnim poslovima i osvajanjima te je stvarnu vlast imaoveliki vezir Mehmed-paša Sokolović. Prepustivši vlast Sokoloviću, Selim se prepustio užicima, bio je poznat kao veliki ljubitelj vina zbog čega je i dobio nadimak Pijanica. Umro je 1574. godine, a naslijedio ga je sin Murat III.


piše: Dražen Krajcar

Komentari