Na današnji dan

Šef MGM-a koji je inicirao nagradu Oscar isprva je bio trgovac starim željezom – 1907.

Kasnije je kao šef MGM-a Mayer bio najbolje plaćeni čovjek u cijelom SAD-u.

Dana 28. studenog 1907. godine otvorio je poduzetnik Louis B. Mayer svoje prvo kino. Mayer je imao ogroman utjecaj na rani razvoj filmske industrije, a poznata kompanija MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) u svom imenu sadrži i njegovo prezime. Louis B. Mayer zaslužan je i za postojanje današnje filmske nagrade Oscar, jer je upravo on potaknuo osnivanje filmske akademije koja tu nagradu dodjeljuje.

Zanimljivo je da je Louis B. Mayer rođen zapravo u gradu Minsku u današnjoj Bjelorusiji (tada u sastavu Ruskog Carstva). Potjecao je iz židovske obitelji, a rođeno ime bilo mu je Lazar Meir. U SAD se njegova obitelj preselila još dok je on bio dječak star nekoliko godina.

Mayer se u mladosti bavio poslom sa starim željezom. Posao je išao prilično loše pa je Mayer morao prihvaćati i razne druge dodatne poslove. Uzeo je jedno ruševno kazalište i obnovio ga, te na današnji dan otvorio kino pod nazivom Orpheum. Zanimljivo je da je prve večeri pri otvaranju kina prikazivan navodno vjerski film.


Louis B. Mayer doživio je uspjeh sa svojim kinom i već za nekoliko godina posjedovao je pet kino-dvorana.

Osim kinima Mayer se uskoro počeo baviti i produkcijom filmova. Postao je šef kompanija MGM (Metro-Goldwyn-Mayer), koja je pod njegovim vodstvom postala najuspješnija na svijetu. Jedno je vrijeme kao šef MGM-a Mayer bio najbolje plaćeni čovjek u cijelom SAD-u.

Komentari