Na današnji dan

Sears Tower postao najvišim neboderom na svijetu (1973.)

Dana 3. svibnja 1973. Searsov toranj (engl. Sears Tower) u Chicagu postao je najvišim neboderom na svijetu. Prestigao je dotadašnje držatelje rekorda – blizance Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku za otprilike 25 metara, dosegnuvši visinu od 442 metra. Zanimljivo je da su blizanci Svjetskog trgovačkog centra spomenuto prvenstvo držali tijekom samo dvije i pol godine, prestigavši prethodno Empire State Building (koji je bio najviši neboder na svijetu tijekom gotovo četiri desetljeća).

Searsov toranj uspio je prilično dugo zadržati titulu svjetskog rekordera, od 1973. do 1998., tj. tijekom 25 godina. Godine 2009. preimenovan je Searsov toranj u Willisov toranj (engl. Willis Tower), prema Grupi Willis (engl. Willis Group Holdings plc), međunarodnoj osiguravajućoj kompaniji sa sjedištem u Londonu. Naime, ta je kompanija iznajmila razmjerno malen dio uredskog prostora u spomenutom neboderu (otprilike 13.000 od ukupno oko 350.000 četvornih metara), no ipak je uspjela ishoditi njegovo preimenovanje.

Odluka o preimenovanju izazvala je kontroverzije u javnosti i teško je prihvaćena u praksi. Inače, kompanija Sears, koja je dala izgraditi toranj za svoju upotrebu, prodala ga je dvadesetak godina od otvaranja, tj. još 1994. godine, a zatim se u potpunosti iselila iz tornja.

Komentari