Na današnji dan

Sean Connery – slavni škotski glumac (1930.)

Dana 25. kolovoza 1930. godine rođen je Sean Connery, slavni škotski glumac. Rodio se u Edinburghu, škotskoj prijestolnici, i to u četvrti Fountainbridge, smještenoj nedaleko od znamenitog Edinburškog dvorca (engl. Edinburgh Castle). Otac mu je bio radnik u tvornici i vozač kamiona, a majka spremačica. Sean ima i mlađeg brata Neila Conneryja, koji je također glumac (nastupao je čak i u nekim filmovima).

Sean Connery bavio se već od mladosti bodybuildingom, a glumiti je počeo u ranim dvadesetim godinama. Prije glumačke karijere radio je niz raznovrsnih poslova – bio je mljekar, vozač kamiona, fizički radnik, model za umjetnike Koledža umjetnosti u Edinburghu itd. Pokušao je i ostvariti karijeru u mornarici, ali je odbijen zbog zdravstvenih problema. Neko se vrijeme dvoumio treba li postati nogometaš ili glumac. Kasnije u životu rekao je da mu je izbor glumačke karijere bio jedan od najinteligentnijih poteza u životu.

Danas je najpoznatiji kao prvi James Bond (glumio je u 7 filmova u tom serijalu), iako je prema kazivanju prijatelja zamrzio tog lika, smatrajući tu ulogu trivijalnom u usporedbu s nekim drugima koje je odigrao. Ostali poznati filmovi u kojima glumi Sean Connery uključuju Nedodirljive (dobio je prvog Oskara za najbolju sporednu ulogu), Ime ruže, Družba pravih džentlmena, Indiana Jones i posljednji križarski pohod, Lov na Crveni Oktobar, Highlander, Ubojstvo u Orijent Expressu, Zmajevo srce itd. 

Premda se Sean Connery proslavio svojom ulogom u filmovima o Jamesu Bondu, navodno je zamrzio taj lik. O tome je posvjedočio njegov prijatelj Michael Caine, rekavši da je pred Conneryjem bolje bilo ne spominjati Jamesa Bonda. Naime, po Caineu, Conneryjeve glumačke kvalitete velike su, a proslavila ga je prilično trivijalna uloga, što ga je vrijeđalo.

Piše: Boris Blažina


Komentari