Na današnji dan

Schumanova deklaracija – začetak stvaranja EU – 1950.

U tadašnjem komunističkom bloku inicijativa je izazvala negativne komentare.

Diljem Starog kontinenta (barem u njegovom većem dijelu) 9. svibnja obilježava se Dan Europe. Naime, toga dana 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je ideju o stvaranju Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

S francuskog gledišta ponuđena je sasvim konkretna polazna točka koja je odgovarala i nacionalnim interesima pojedinih država, i to u industriji ugljena, željeza i čelika. Osim što je pridonosila razvoju njemačke teške industrije, ta suradnja omogućavala je i unapređenje procesa pomirenja između Njemačke i Francuske. 

Ova neočekivana inicijativa, koju se tada smatralo revolucionarnom, izazvala je pomiješane reakcije. Odobrili su je njemački kancelar Konrad Adenauer, kao i vlade Belgije, Italije, Luksemburga i Nizozemske. Ovih je šest država 1951. godine u Parizu potpisalo ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugljen i čelik, sa zajedničkim institucijama. U tadašnjem komunističkom bloku inicijativa je, očekivano, izazvala negativne komentare.


Godine 1985. Vijeće Europske unije u Milanu donijelo je i službenu odluku prema kojoj se 9. svibnja obilježava kao Dan Europe te se taj datum, uz zastavu i himnu, uzima kao europski simbol ujedinjenja. Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana otvorene sve institucije Europske unije, a slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća EU.

Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, na način da se tjedan u koji pada 9. svibnja obilježava kao Europski tjedan.

piše: Dražen Krajcar


Komentari