Na današnji dan

Savezom tri malena šumska kantona osnovana Švicarska (1291.)

Prva tri kantona – Schwyz, Uri i Unterwalden – nalazila u središnjem alpskom području i da su bili prilično šumoviti (nazivali su ih i šumskim kantonima).

Prvi kolovoza 1291. godine uzima se u Švicarskoj simboličkim datumom osnutka njihove države. Naime, u to je doba datirana povelja kojom su prva tri kantona – Schwyz, Uri i Unterwalden sklopili savez. Pristupanje dodatnih kantona tijekom sljedećih stoljeća može se smatrati širenjem tog početnog saveza (danas postoji ukupno 26 kantona).

Prva tri kantona nalazila su se u središnjem alpskom području i bili su  prilično šumoviti (nazivali su ih i šumskim kantonima). Sva tri kantona bila su relativno malena (među najmanjima u cijeloj današnjoj Švicarskoj), pa je prostor cijele prve Švicarske zauzimao manje od 3.000 četvornih kilometara.

Inače, ime Švicarska nastalo je upravo od imena kantona Schwyz. Navedeni dan u Švicarskoj slavi se kao nacionalni blagdan, upravo zbog njegovog povijesnog značenja proizašlog iz spomenute povelje o savezu triju prvih kantona.


Komentari