Na današnji dan

Saveznička konferencija u Casablanci – borba do bezuvjetne predaje (1943.)

Slavna saveznička konferencija u Casablanci okončana 24. siječnja 1943. godine. Bio je to jedan od najvažnijih sastanaka savezničkih vođa za vrijeme Drugog svjetskog rata. Velika važnost te konferencije bila je u tome što su se sile koje su ratovale protiv Hitlerove Njemačke dogovorile da će se boriti sve do bezuvjetne predaje Nijemaca, tj da ne dolaze u obzir kompromisna ili djelomična mirovna rješenja. To je zapravo značilo da se s nacistima neće pregovarati o miru, bez obzira na to što oni nudili. Također je dogovorena saveznička invazija na Siciliju (započela je u srpnju).

Na konferenciju u Casablanci doputovali su američki predsjednik Franklin D. Roosevelt (bio je to prvi let  američkog predsjednika avionom), britanski premijer Winston Churchill, te dvojica francuskih vođa – Charles de Gaulle i Henri Giraud. Ta dvojica francuskih generala bili su na neki način međusobni konkurenti. De Gaulle je pretendirao na važniju ulogu od Girauda, premda je ovaj imao viši čin od njega. Staljin nije došao na konferenciju, ispričavši se činjenicom da je u to doba trajala poznata bitka za Staljingrad, jedna od najkrvavijih u čitavoj svjetskoj povijesti. Inače, grad Casablanca nalazi se u današnjem Maroku.

Osobito je zanimljivo da je slavni američki film Casablanca pušten u kina upravo za vrijeme trajanja konferencije u Casablanci. Time se željelo dodatno promovirati film, jer je tema konferencije u Casablanci bila popularna u medijima. Film Casablanca snimljen je, dakako, na lokacijama u Kaliforniji (pokraj Hollywooda), a ne u gradu Casablanci. 


Komentari