Na današnji dan

Saveznici stvorili Zapadnu Njemačku (Bundesrepublik Deutschland) – 1949.

Za kancelara nove države izabran je slavni Konrad Adenauer, uvjereni katolik. On se pokazao sposobnim kancelarom i izveo je Njemačku iz poslijeratne bijede na put blagostanja. 

Dana 23. svibnja 1949. godine tri zapadne okupacijske sile (SAD, Velika Britanija i Francuska) dozvolile su stvaranje nove države na prostoru svojih dotadašnjih okupacijskih zona. Bila je to Zapadna Njemačka, službenim imenom Savezna Republika Njemačka (njem. Bundesrepublik Deutschland). Istoga dana stupio je na snagu Temeljni zakon (njem. Grundgesetz) nove države (nije korišten naziv ustav, jer je on bio rezerviran za buduću ujedinjenu Njemačku). Taj Temeljni zakon i danas je na snazi u Njemačkoj, dakako uz brojne izmjene i dopune, i ima isto značenje za Njemačku kao ustav za Republiku Hrvatsku. Za kancelara nove države izabran je slavni Konrad Adenauer iz stranke CDU (Kršćansko-demokratske unije).

Adenauer, inače uvjereni katolik, pokazao se vrlo sposobnim kancelarom i izveo je Njemačku iz poslijeratne bijede na put blagostanja. Prema istraživanju televizije ZDF, Konrada Adenauera stanovnici Njemačke smatraju najboljim Nijemcem u povijesti. Zanimljivo je da je za glavni grad nove Zapadne Njemačke izabran Bonn, navodno po Adenauerovoj intervenciji (Adenauer je rođen samo 15 kilometara od Bonna). U Bonnu je nakon bombardiranja ostala samo jedna dovoljno velika zgrada za novu političku namjenu – Muzej Koenig, pa je morala poslužiti svrsi, iako je prije bila prirodoslovni muzej. Nova Zapadna Njemačka i dalje je ostala pod savezničkom okupacijom. Vojsku (njem. Bundeswehr) dobila je tek 1955. godine.


Komentari