Na današnji dan

Saveznici osvojili Aachen kao prvi grad u nacističkoj Njemačkoj – 1944.

Aachen se nalazio uz granicu Trećeg Reicha, koju je branila Linija Siegfried, sastavljena od bunkera, tenkovskih prepreka i bodljikave žice.

Dana 21. listopada 1944. godine saveznici su osvojili Aachen kao prvi grad u Hitlerovoj Njemačkoj. Nijemci su žilavo branili grad, tako da su obje strane podnijele goleme gubitke. Zapovjednik njemačke obrane Aachena bio je pukovnik Gerhard Wilck, koji je grad predao tek nakon naporne obrane, a i tada protivno Hitlerovim naredbama o nepredaji.

Aachen se nalazio uz tadašnju zapadnu granicu Trećeg Reicha, a i danas je smješten uz njemačku granicu, dapače vrlo je blizu tromeđi Njemačke, Belgije i Nizozemske. Treći Reich branila je Linija Siegfried, koja se sastojala od bunkera, tenkovskih prepreka i bodljikave žice. Premda su se takve statične utvrđene linije pokazale zastarjelima još znatno ranije, ipak je zanimljivo da je Linija Siegfried bila na mjestima jedna od najutvrđenijih obrambenih linija ikada napravljenih u svjetskoj vojnoj povijesti. Nakon osvajanja Aachena, saveznicima je trebalo još čak šest i pol mjeseci da dovrše osvajanje Njemačke.


Komentari