Na današnji dan

Savezne Države Mikronezije – tihooceanska federacija koja posjeduje domenu .fm – 1986.

Premda Savezne Države Mikronezije imaju samo oko 106.000 stanovnika, zanimljivo je da nisu najmanja savezna država na svijetu. Naime, otočna država Sveti Kristofor i Nevis još je manja.

Dana 3. studenog 1986. godine nezavisnost od SAD-a dobile su Savezne Države Mikronezije. Ta federacija sastoji se od četiriju saveznih država, čija su imena Yap, Chuuk, Pohnpei i Kosrae. Svaka od tih četiriju saveznih država posjeduje svog guvernera. Ukupno se Savezne Države Mikronezije sastoje od oko 607 otoka, s površinom od 702 četvorna kilometra. Zanimljivo je da su ti otoci raspršeni na velikom području dužine čak 2.700 kilometara. Premda Savezne Države Mikronezije imaju samo oko 106.000 stanovnika, zanimljivo je da nisu najmanja savezna država (federacija) na svijetu. Naime, otočna država Sveti Kristofor i Nevis još je manja od Saveznih Država Mikronezije, kako površinom, tako i brojem stanovnika.

Internetska domena .fm, koja je osobito zanimljiva internetskim radio-stanicama pripada Saveznim Državama Mikronezije, a zakupnici takvih domena donose prihod toj državi (slično tome, domena .tv pripada otočnoj državi Tuvalu).

Komentari