Na današnji dan

Savez između SAD-a i Francuske usmjeren protiv Velike Britanije – 1778.

Ministar grof de Vergennes je izgleda forsirao sporazum, bojeći se da ne bi došlo do pomirenja između SAD-a i Britanaca i njhovog zajedničkog napada na Francusku.

Dana šestog veljače 1778. godine potpisan je u Parizu važan sporazum o savezu između novoproglašenih Sjedinjenih Američkih Država i Francuske. Važnost tog sporazuma bila je u tome što je na osnovu njega Francuska ušla na strani SAD-a u rat protiv Velike Britanije, što je u konačnici bilo možda i odlučujuće za pozitivan ishod američkog pokušaja stjecanja nezavisnosti. Francuski političar koji je progurao taj savez bio je moćni grof de Vergennes, inače prijatelj našeg znanstvenika Ruđera Boškovića. Grof de Vergennes bio je u to doba ministar vanjskih poslova (franc. Secrétaire d’État des Affaires étrangères) francuskog kralja Luja XVI.

Zanimljivo je da je ministar grof de Vergennes izgleda i sam forsirao sporazum, bojeći se da ne bi došlo do pomirenja između SAD-a i Britanaca i njihovog zajedničkog napada na Francusku. Potpisivanjem tog sporazuma nastavak borbe između SAD-a i Velike Britanije bio je osiguran. Velika Britanija napala je vojnim sredstvima i samu Francusku već nekoliko dana nakon potpisivanja. Zanimljivo je pitanje kakav bi bio tijek povijesti da se grof de Vergennes nije upleo i da su se Amerikanci i Britanci ipak pomirili.

Komentari