Na današnji dan

Saturnov mjesec Titan – jedini u Sunčevom sustavu s atmosferom – 1655.

Mjesec Titan veći je čak i od planeta Merkura. Površina Titana iznosi 83 milijuna četvornih kilometara, otprilike kao površina Europe, Afrike i Azije zajedno.

Dana 25. ožujka 1655. godine otkriven je zanimljiv Saturnov mjesec Titan. Među svim prirodnim satelitima u Sunčevom sustavu ističe se po tome što jedini ima atmosferu. Titan je najveći Saturnov mjesec, a na drugom je mjestu među svim mjesecima u Sunčevom sustavu (od njega je veći samo Jupiterov mjesec Ganimed).

Titan je od Zemljinog satelita Mjeseca promjerom veći za čak 50 %, a masom za 80 %. Zanimljivo da je Titan veći i od planeta Merkura. Površina Titana iznosi 83 milijuna četvornih kilometara, otprilike kao površina Europe, Afrike i Azije zajedno. Dapače, njegova je atmosfera gušća čak i od Zemljine, s tlakom na površini većim od 1,45 atm.

Mjesec Titan otkrio je nizozemski astronom Christiaan Huygens, koji je bio u službi francuskog kralja Luja XIV. Huygens se bavio i proučavanjem Saturnovih prstena. Poznat je i po tome što je prvi procjenio udaljenost neke zvijezde, formulirao je valnu teoriju svjetlosti te je postavio zakon o centrifugalnoj sili.


Komentari