Na današnji dan

Sastanak Roosevelta, Churchilla i Staljina u Teheranu (1943.)

Teheranska konferencija, prvi susret Roosevelta, Churchilla i Staljina tijekom Drugog svjetskog rata (kasnije su se njih trojica sastala još i na Konferenciji u Jalti) započela je 28. studenog 1943. godine. Američki predsjednik Roosevelt i britanski premijer Churchill prisustvovali su samo dva dana ranije Kairskoj konferenciji, na kojoj je bio i kineski lider Čang Kaj-šek, dok Staljin na tu konferenciju nije došao.

Teheranska konferencija trajala je do 1. prosinca, a na njoj su saveznički vođe raspravljali ootvaranju drugoga savezničkog bojišta na Zapadu, o planiranim vojnim operacijama na Istočnom bojištu, uvlačenju Turske u rat, stvaranju Ujedinjenih naroda te o poslijeratnim granicama u Europi. Iako su saveznici imali različita gledišta na mnoge političke i vojne probleme usaglasili su se oko pet važnih točaka:

1. Saveznici će pomagati partizanima u Jugoslaviji te obustaviti pomoć četnicima.

2. Pokušat će uvući Tursku u rat na strani Saveznika.

3. Ako Turska zarati protiv Njemačke, a Kraljevina Bugarska objavi rat Turskoj, SSSR će objaviti rat Bugarskoj.


4. Iskrcavanje Saveznika u Francuskoj započet će u svibnju 1944., a istodobno Crvena armija pokrenut će veliku ofenzivu na Istočnom bojištu.

5. Saveznički stožeri surađivat će u pripremama budućih operacija u Europi.

U Teheranu su se Roosevelt i Staljin prvi put osobno susreli, dok se Churchill s obojicom već više puta bio vidio. Churchill je Staljinu predao specijalno izrađen i ukrašen veliki mač, nazvan Staljingradski mač, kao poklon britanskog kralja. Prema anegdoti, Staljin je primio mač i poljubio mu korice, a zatim ga je dodao maršalu Vorošilovu. On je mač nezgrapno primio, tako da se isukao iz korica i bučno pao na pod.

Trojicu državnika je u Teheranu primio i tadašnji iranski šah Muhamed Reza Pahlavi.

piše: Dražen Krajcar

Komentari