Na današnji dan

Sastanak maršala Pétaina i Hitlera u Montoireu (1940.)

Dana 24. listopada 1940. održan je sastanak francuskog maršala Philippea Pétaina i njemačkog nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Maršal Pétain u to je doba bio na čelu tzv. višijevskog režima, kao francuski šef države i predsjednik Vijeća ministara. Prethodno su u lipnju iste godine njemačke vojne snage uspjele poraziti Francuze i staviti Francusku dijelom pod svoju okupaciju, a dijelom pod vlast kolaboracionističke vlade u Vichyju.

Hitler i Pétain sastali su se u gradiću Montoire-sur-le-Loir, smještenom jugozapadno od Pariza i sjeverno od znamenite doline rijeke Loire. Mjesto je bilo pažljivo odabrano zbog razmjerne sigurnosti i blizine pruge koja je povezivala Pariz i španjolsku granicu (Hitler se prethodnog dana sastao sa španjolskim šefom države Franciscom Francom u mjestu Hendaye na francusko-španjolskoj granici). Nedaleko od mjesta sastanka Hitlera i maršala Pétaina nalazio se željeznički tunel u koji se Hitlerov vlak mogao skloniti u slučaju zračnog napada.

Pregovori između Pétaina i Hitlera na željezničkom kolodvoru u spomenutom gradiću Montoire-sur-le-Loir nisu proizveli veći učinak. Maršal nije uspio ishoditi povratak suvereniteta Francuskoj, a Hitler nije uspio pridobiti Francuze za aktivan ulazak u rat protiv Velike Britanije, koji je tada vodio. Ipak, status quo nakon tog sastanka izgleda da je više odgovarao Hitleru, jer mu je jedan od glavnih ciljeva bilo privremeno umirivanje Francuza kako mu oni ne bi stvarali dodatne probleme.


Komentari