Na današnji dan

Sastanak kršćanskih i arijanskih biskupa u Kartagi (484.)

Vandali su Germani koji pripadaju istočnoj grupi germanskih naroda. Početko 5. stoljeća krenuli su iz Panonije te preko Galije stigli na Pirenejski poluotok, gdje su osnovali svoje kraljevstvo. Ondande je kralj Gejzerik proširio kraljevstvo na sjever Afrike, a Kartaga je 428. postala vandalski glavni grad. 

Vandali su prihvatili arijanizam i progonili kršćane više od ostalih germanskih plemena. Sukobi sa Zapadnim i Istočnim Rimskim Carstvom zaoštravali su se i zbog različitih religija. Kad je kralj Gejzerik umro, naslijedio ga je 477. najstariji sin Hunerik. Uspio je zadržati moć na zapadnom Mediteranu i bio je prvi Vandal s titulom Kralj Vandala i Alana, ali nije bio uspješan osvajač kao otac. Hunerik je na početku vladavine štitio kršćane, da bi  promijenio politiku i počeo ih žestoko progoniti. Tako su i otac i sin zapamćeni kao progonitelji kršćana.

Hunerik je pokušao kršćanima oduzeti imovinu, ali se car istočnog Rimskog Carstva usprotivio. Ne želeći sukob, odustao je od konfiskacije. Onda je 1. veljače 484. organizirao susret kršćanskih biskupa s arijanskim biskupima. Vandalska sinoda u Kartagi imala je nerealan cilj. Naime, kralj Hunerik mislio je da će nagovoriti kršćanske biskupe u sjevernoj Africi da se preobrate na arijanizam. Oni su to odbili te su pogubljeni ili prognani, a na smrt su osuđeni i brojni kršćanski trgovci.

Piše: Marsela Alić


Komentari