Na današnji dan

Sastanak Hitler-Mussolini na alpskom prijevoju Brenner – 1940.

U svojim je memoarima grof Ciano zapisao da je sastanak na Brenneru bio srdačan s obje strane. 

Dana 18. ožujka 1940. godine održan je sastanak između Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija na Brenneru, alpskom prijevoju smještenom na talijansko-njemačkoj granici. Hitler je na sastanak doputovao vlakom iz Berlina, dok je Mussolini pristigao onamo iz Rima preko Milana.

S Hitlerom je na sastanak na Brenneru doputovao i tadašnji njemački ministar vanjskih poslova Joachim von Ribbentrop te još niz visokih vojnih dužnosnika, dok je u Mussolinijevom društvu bio ministar vanjskih poslova Kraljevine Italije, grof Galeazzo Ciano, koji je ujedno bio duceov zet (oženio se 1930. godine Mussolinijevom kćeri Eddom). U svojim je memoarima grof Ciano zapisao da je sastanak na Brenneru bio srdačan s obje strane. Hitler je navodno gotovo neprestano govorio, tako da je njegova komunikacija s Mussolinijem više sličila monologu nego dijalogu.

Napomenimo, Italija u tom trenutku još nije bila aktivno uključena u Drugi svjetski rat, dok je Njemačka već pod svojom okupacijom držala Poljsku, a službeno je bila i u ratu s Francuskom te Velikom Britanijom. Tijekom sastanka na Brenneru Mussolini se prikazivao kao dosljedan Hitlerov saveznik, ali je sebi i dalje zadržavao pravo na odlučivanje o tome kad će Italija službeno ući u Drugi svjetski rat.


Komentari