Na današnji dan

Sarajevski atentator Gavrilo Princip umro u zatvoru – 1918.

Princip je stavljen u zatvor u tvrđavi Terezin u Češkoj. Riječ je o jakoj tvrđavi sagrađenoj još u 18. stoljeću.

Poznati atentator Gavrilo Princip, koji je u Sarajevu 1914. godine ubio austrijskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, umro je 28. travnja 1918. godine. Taj događaj postao je povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. Zanimljivo je da je Gavrilo Princip u trenutku atentata imao samo 19 godina. 

Gavrila Principa policija je uhitila odmah kod mjesta atentata. Njemu i suradnicima suđeno je već iste godine. Budući da Gavrilo Princip po tadašnjim zakonima još nije bio punoljetan (punoljetnošću se smatrala 21 godina starosti), nije mogao biti osuđen na smrtnu kaznu. Umjesto toga, dodijeljena mu je najveća moguća kazna za njegovu dob – 20 godina zatvora.

Princip je stavljen u zatvor u tvrđavi Terezin u Češkoj. Riječ je o jakoj tvrđavi sagrađenoj još u 18. stoljeću, koja je ime dobila po carici Mariji Tereziji. Gavrilo Princip držan je u lošim uvjetima, tako da je dobio tuberkulozu, a težina mu je pala na samo 40 kilograma. Umro je dok je Prvi svjetski rat, čiji je povod dao svojim pucnjevima, još bjesnio u Europi. U trenutku kad je umro bile su mu samo 23 godine.


Komentari