Na današnji dan

Sándor Festetics – grof hrvatskih korijena (1882.)

Dana 31. svibnja 1882. rođen je mađarski grof Sándor Festetics, pristalica nacizma i ministar u mađarskoj vladi. Mađarsko ime Sándor zapravo znači isto što i Aleksandar. Njegova obitelj Festetics bila je podrijetlom iz hrvatskog Turopolja. Preselili su se na prostor Ugarske i ondje dobili posjede i visoke titule. U 18. stoljeću postali su grofovi, a od 1911. glava obitelji nosi čak i titulu kneza, tj. princa (njem. Fürst). Kneževska titula vrlo je rijetka čast, koju je u Ugarskoj dobio samo mali broj najuglednijih obitelji (Esterházy, Batthyány itd.),

Prvi knez (princ) iz obitelji bio je Tasziló Festetics, koji je posjedovao ogroman dvorac u gradu Keszthelyju nedaleko od jezera Balaton. Taj dvorac Festetics u Keszthelyju i danas je jedan od najvećih u Mađarskoj. Kad je Tasziló umro, njegov rođak nacist grof Sándor Festetics naslijedio je dio njegovog bogatstva i iskoristio ga za širenje nacističkih ideja. Naime, on je bio na čelu Mađarske nacional-socijalističke stranke (mađ. Magyar Nemzeti Szocialista Párt) što je bio otprilike ekvivalent Hitlerovoj stranci NSDAP u Njemačkoj. Ipak, na kraju su grofa Sándora Festeticsa istisnuli iz te stranke, i to navodno zato što nije bio dovoljno antisemitski raspoložen (na svojim posjedima i dalje je zapošljavao Židove).

Spomenimo još jednu zanimljivo činjenicu: majka grofa Sándora Festeticsa rođena je u znamenitoj hrvatskoj grofovskoj obitelji Pejačević. Dapače, njen otac grof Marko Pejačević rođen je u dvorcu u Retfali (Osijek), a djed joj je bio našički grof Ivan Nepomuk Pejačević. Obitelj Festetics također je nasljeđivanjem došla u posjed jednog bogatog dvorca pokraj Varaždina.

Komentari