Na današnji dan

San Martin – osloboditelj Argentine, Čilea i Perua (1778.)

Vojskovođa i revolucionar Jose de San Martin rođen je 25. veljače 1778. u Yapeyú u Argentini. Uz Simona Bolivara bio je najzaslužniji za oslobođenje zemalja Južne Amerike od španjolske kolonijalne vlasti. San Martinov otac bio je španjolski vojnik, a majka Kreolka. U mladosti se pridružio španjolskoj vojsci i vojno obrazovanje stekao u Madridu. Služio je u Europi i Africi ratujući protiv Francuza, a 1812. napušta vojnu službu i vraća se u Argentinu pridruživši se revolucionarnom pokretu.

Reorganizirao je revolucionarnu vojsku i već 1814. postaje glavni zapovjednik argentinske vojske. Nakon što je Argentina proglasila nezavisnost (1816.) onemogućio je španjolsko iskrcavanje u San Lorenzu kod rijeke Parane. Zatim osniva čuvenu Andsku vojsku s kojom prelazi planine te pobjeđuje Španjolce kraj Chacabucoa i Maipúa, nakon čega i Čile proglašava neovisnost 1818. godine. Krenuvši dalje 1821. San Martin ulazi u Limu i proglašava neovisnost Perua te dobiva naslov njegovog zaštitnika.

Godinu dana kasnije u Ekvadoru se susreće s Bolivarom s kojim se posvađao oko budućeg političkog uređenja Južne Amerike. Nakon toga daje ostavku na sve dužnosti (vojne i političke) smatrajući da je oslobođenjem Južne Amerike njegova zadaća završena. Odlazi u Europi te živi u Belgiji i Francuskoj, a 1828. pokušao se vratiti u rodnu Argentinu. Došavši do Buenos Airesa odustaje od iskrcavanja saznavši za tadašnje političke sukobe. Razočarani San Martin vraća se u Francusku, gdje umire 1850. slijep i zaboravljen.

Ipak, danas je slavljen diljem Južne Amerike – u Argentini ga zovu ocem domovine, u Peruu utemeljiteljem Republike, a u Čileu je nacionalni heroj.

piše: Dražen Krajcar


Komentari