Na današnji dan

San Jose u Kaliforniji – glavno središte Silicijske doline – 1777.

San Jose dobio je ime po svetom Josipu, znamenitom svecu iz Evanđelja. San Jose danas je jedan od najbogatijih gradova u SAD-u, upravo zbog svog smještaja u Silicijskoj dolini.

Dana 29. studenog 1777. godine osnovan je grad San Jose u Kaliforniji, današnje glavno urbano središte znamenite Silicijske doline. San Jose ima s okolicom čak oko dva milijuna stanovnika. Zračna udaljenost od središta San Josea do središta San Francisca iznosi oko 70 kilometara. U San Joseu imaju glavno sjedište mnoge svjetski poznate kompanije, poput Adobea, Cisco Systemsa i eBaya.

Zanimljivo je da je San Jose bio prvi civlni grad (pueblo) koji su Španjolci osnovali na području današnje Kalifornije. Naime, sva ranija naselja bila su ili tipa misije (španj. misión) ili vojne utvrde (španj. presidio). Puno ime San Josea bilo je El Pueblo de San José de Guadalupe (Grad sv. Josipa od Guadelupea).

Grad San Jose osnovan je po nalogu tadašnjeg potkralja Nove Španjolske koji se zvao Fra Antonio María de Bucareli y Ursúa, a imao je navodno i titule markiza od Vallehermosa i grofa od Jerene. Potkraljevina Nova Španjolska prostirala se u to vrijeme od sjevera današnje Kalifornije pa sve do područja Paname i obuhvaćala je golem prostor (današnje države Meksiko, Gvatemalu, Belize, Kostariku, Salvador, Honduras, Nikaragvu, Kubu, velik dio južnih država SAD-a, karipske države pa čak i Filipine u Aziji).

Zanimljivo je da je San Jose postao prvim glavnim gradom Kalifornije kad je ona postala američkom saveznom državom (danas tu funkciju ima Sacramento). San Jose danas je jedan od najbogatijih gradova u SAD-u, upravo zbog svog smještaja u Silicijskoj dolini. Budući da je San Jose bio prvi civilni grad (pueblo) u današnjoj Kaliforniji, njegova župa najstarija je u u toj državi. Danas je San Jose biskupsko središte, a njegova stolna crkva zove se Katedralna bazilika sv. Josipa.


Komentari