Na današnji dan

Samuel Pepys počinje pisati dnevnik (1660.)

Samuel Pepys možda nije najpoznatije ime britanske povijesti, ali je njegov osobni dnevnik jedno od najčešće citiranih djela engleskog govornog područja. Rodio se u Londonu 1633. te je obnašao nekoliko vrlo visokih funkcija (glavni tajnik mornarice, predsjednik Kraljevskog društva, zastupnik u Donjem domu). 

Živio je i radio u doba kralja Karla II., odnosno Doba restauracije (1660. – 1700.). Dnevnik je počeo voditi 1.1.1660. i prestao 31.5.1669. zbog problema s vidom. Riječ je vrlo pouzdanom i detaljnom izvoru za poznavanje toga razdoblja. Otkriven je tek 1818. nakon što je osnovana knjižnica Sveučilišta Cambridge na temelju njegove oporuke. Dnevnik sadrži čak 3100 stranica. 

Pepysov dnevnik omogućuje nevjerojatan uvid u londonsku svakodnevicu kraja 17. stoljeća, ali i u psihu tadašnjeg čovjeka. Opisivao je događaje na dvoru i u mornarici, život tijekom epidemije kuge i posljedice Velikog požara u Londonu. U dnevniku se nalaze i zapisi o posjetima kazalištu, smaknućima, knjigama, tračevima, raspoloženju u narodu, modi, hrani, cijenama, ljubavnicama….

Autor dnevnika služio se stenografijom, koju većina njegovih suvremenika nije mogla pročitati. Rečenice o škakljivim temama, kao što je bračna nevjera, pisao je na nekoliko stranih jezika. Dnevnik se nalazio na tajnom mjestu kako ga nitko ne bi otkrio za njegova života jer bi zbog mnogih informacija zapao u nevolje. 


 
Piše: Marsela Alić

 

Komentari