Na današnji dan

Samuel Colt – tvorac legendarnih revolvera s Divljeg zapada – 1814.

Iz Coltovih revolvera pucali su između ostalih Wyatt Earp, Doc Holliday i Wild Bill Hickok. 

Poznati konstruktor oružja Samuel Colt rođen je 19. srpnja 1814. godine. Njegov utjecaj na polju izrade ručnog vatrenog oružja bio je tako velik da danas gotovo da i nema čovjeka koji nije čuo za marku Colt. Kao izraziti kapitalist okrenut komercijalizaciji, Samuel Colt uputio se u masovnu proizvodnju vatrenog oružja i uveo je sustav izrazite propagandne promocije svojih proizvoda, kako putem oglasa, tako i izravno darivajući primjerke svojih revolvera svjetskim državnicima (među ostalima osmanskom sultanu, talijanskom vojskovođi Garibaldiju, mađarskom revolucionaru Lajosu Kossuthu).

Samuel Colt proizveo je prve primjerke svojih revolvera još 1830-tih godina. U to je doba revolver još uvijek bio egzotično oružje, a upravo je on dao ključan doprinos njegovoj popularizaciji. U prvih 25 godina postojanja kompanija Colt proizvela je preko 400.000 revolvera. Zanimljivo je da je u Američkom građanskom rat Samuel Colt prodavao oružje i Sjeveru i Jugu. Velik utjecaj imali su Coltovi revolveri na američkom Divljem zapadu. Iz Coltovih revolvera pucali su između ostalih Wyatt Earp, Doc Holliday i Wild Bill Hickok. Poznati Coltov revolver Single Action Army Model neki nazivaju i ručnim oružjem koje je osvojilo Zapad (engl. The handgun that won the West).


Samuel Colt umro je kao jedan od najbogatijih ljudi u SAD-u. Naslijeđe ljubavi prema oružju, koje je u SAD-u ostalo iza njega i sličnih proizvođača, izaziva i danas kontroverze u američkoj politici.

Komentari