Na današnji dan

848 osoba utopilo se nekoliko metara od obale (1915.)

Dana 24. srpnja 1915. u Chicagu se dogodila neobična i stravična nesreća. Naime, kad se na brod SS Eastland u luci ukrcalo više od 2500 osoba, on se oko 7:30 potpuno prevrnuo na lijevi bok. Mnogi putnici već su bili u potpalublju pa ih je ugušila nadiruća voda. Osim toga, naglo pomicanje namještaja u unutrašnjosti broda vjerojatno je povećalo broj žrtava. 

Iako se brod nalazio svega nekoliko metara od obale, sa sobom je u smrt povukao čak 848 osoba. Unesrećenicima nije pomogla ni činjenica da se radilo o toplom dijelu godine, kao ni to što je voda na mjestu potonuća bila duboka samo šest metara.

SS Eastland bio je putnički brod dug oko 80 metara. Na dan nesreće trebao je prevesti zaposlenike kompanije Western Electric na piknik preko jezera Michigan, na čijoj obali leži grad Chicago. Za zaposlenike je to trebao bio velik doživljaj, s obzirom na tadašnje prosječne radne uvjete. Ujutro toga dana na brod se ukrcalo toliko ljudi da je on dosegao svoj kapacitet od 2572 osoba, a mnogi su bili na gornjim otvorenim palubama.

Izgleda da je brod izgubio stabilnost zbog pretjerane opterećenosti gornjeg dijela. Naime, tri godine ranije dogodila se nesreća Titanica, nakon koje su uvedena stroga previla u pogledu broja čamaca za spašavanje. Paradoksalno je da je stavljanje velikog broja takvih čamaca na gornji dio SS Eastlanda učinilo taj brod još podložnijim prevrtanju.


Komentari