Na današnji dan

Šala predsjednika Reagana o bombardiranju Rusije (1984.)

Telegrafska agencija Sovjetskog Saveza prenijela je šalu, a izašli su i članci u sovjetskim novinama Pravda te Izvestija, u kojima je osuđen taj čin predsjednika Reagana. 

Dana 11. kolovoza 1984. godine američki predsjednik Ronald Reagan izrekao je uoči svog javnog obraćanja na radiju prilično opasnu šalu o bombardiranju Rusije. Radilo se o redovitom tjednom radijskom obraćanju koje je Reagan tradicionalno obavljao subotom. Tijekom zvučne probe te je subote predsjednik Reagan izrekao sljedeću šalu: “Dragi moji Amerikanci, raduje me što vam danas mogu reći da sam potpisao zakonsku odredbu koja će Rusiju zauvijek staviti izvan zakona. Počinjemo s bombardiranjem za pet minuta”.

Nasreću, ta predsjednikova šala nije bila emitirana u eter, ali je naknadno ipak došla u javnost. Telegrafska agencija Sovjetskog Saveza (TASS) prenijela je tu informaciju, a izašli su i članci u sovjetskim novinama Pravda te Izvestija, u kojima je osuđen taj čin predsjednika Reagana. Kremaljske vlasti dale su i službenu izjavu o tome, a općenito su sovjetski komentari bili kritični prema neodgovornosti predsjednika Reagana. U Sovjetskom Savezu izvukli su pritom i poveznicu s nekadašnjim američkim predsjednikom Nixonom, koji je deset godina ranije (1974. godine) bio prisiljen dati ostavku zbog Afere Watergate. Inače, Ronald Reagan bio je u trenutku izricanja spomenute šale u četvrtoj godini svog prvog mandata, a vodio je i kampanju za svoj ponovni izbor. Ta je kampanja bila uspješna pa je u studenom iste godine Reagan ponovno pobijedio na predsjedničkim izborima.

Komentari