Na današnji dan

Saddam Hussein uhićen u rupi – 2003.

Kad su američki vojnici došli do rupe, već su namjeravali baciti granatu u nju, no Saddam se pojavio i izjavio da se želi predati. 

Na današnji dan 2003. godine uhićen je irački predsjednik Saddam Hussein na jednoj farmi u gradiću ad-Dawru, nedaleko od njegovog rodnog grada Tikrita. Saddam je pronađen u rupi specijalno dizajniranoj za skrivanje jedne osobe. Rupa je imala ugrađen sustav za ventilaciju, a odozgo je bila pokrivena debelim poklopcem od stiropora tek toliko širokim da se kroz otvor mogao provući jedan čovjek.

Kad su američki vojnici došli do rupe, već su namjeravali baciti granatu u nju, no Saddam se pojavio i izjavio da se želi predati. Bio je naoružan pištoljem i dvjema automatskim puškama AK-47, no nije pokazivao znakove otpora. Pokraj rupe pronađena je koliba u kojoj je po svemu sudeći Saddam živio za vrijeme skrivanja.

U kolibi je bio krevet, velika zaliha hrane, uključujući slatkiše Mars, i mnogo odjeće, pri čemu je dio još bio neraspakiran. Kraj Saddama je pronađena još i zaliha od 750 000 dolara. Nakon uhićenja nad njim je obavljena medicinska pretraga, a i obrijana mu je duga brada. Ustanovljeno je da je fizički zdrav, no izgledao je slomljenog duha.


Komentari