Na današnji dan

Saddam Hussein uhićen u rupi (2003.)

Dana 13. prosinca 2003. uhićen je irački predsjednik Saddam Hussein na jednoj farmi u gradiću ad-Dawru, nedaleko od njegovog rodnog grada Tikrita. Saddam je pronađen u rupi specijalno dizajniranoj za skrivanje jedne osobe. Imala je ugrađen sustav za ventilaciju, a odozgo je bila pokrivena debelim poklopcem od stiropora tek toliko širokim da se kroz otvor mogao provući jedan čovjek.

Kad su američki vojnici došli do rupe, već su namjeravali baciti granatu u nju, no Saddam se pojavio i izjavio da se želi predati. Bio je naoružan pištoljem i dvjema automatskim puškama AK-47, no nije pružao otpor. Pokraj rupe pronađena je koliba u kojoj je po svemu sudeći Saddam živio za vrijeme skrivanja.

U kolibi je bio krevet, velika zaliha hrane, uključujući slatkiše Mars, i mnogo odjeće, pri čemu je dio još bio neraspakiran. Kraj Saddama je pronađena još i zaliha od 750.000 dolara. Nakon uhićenja nad njim je obavljena medicinska pretraga, a i obrijana mu je duga brada. Ustanovljeno je da je fizički zdrav, no izgledao je slomljenog duha.

Komentari