Na današnji dan

SAD osvojio Guam, najveći otok u Mikroneziji (1898.)

Dana 21. lipnja 1898. Sjedinjene Američke Države zauzele su Guam, najveći otok na području Mikronezije. Taj strateški važan otok sa svojom je površinom od oko 54.400 hektara (više od Malte) ujedno i najveći otok na golemom području koje se proteže od Japana do Nove Gvineje te od Filipina do Havaja.

SAD je Guam zauzeo razmjerno skromnim snagama, pomoću samo jedne krstarice, zvane USS Charleston, te nekoliko pomoćnih brodova. Radilo se o razdoblju Španjolsko-američkog rata, u kojem su Amerikanci osim na Guam položili pravo još i na Kubu te Filipine. Guam je zauzeo američki kapetan Henry Glass, zapovjednik krstarice USS Charleston, a otok su branile razmjerno slabe španjolske snage.

Guam je s vremenom postao jednim od najvažnijih američkih vojnih uporišta na Tihom oceanu, a i danas predstavlja jedan od najvećih američkih vojno-pomorskih i zrakoplovnih kompleksa u svijetu. Taj otok i dalje funkcionira kao američki teritorij, a na njemu se nalazi nekoliko baza Američke ratne mornarice (engl. U.S. Navy) i Američkog ratnog zrakoplovstva (engl. U.S. Air Force). Guam ujedno predstavlja i najbliži otok znamenitoj Marijanskoj brazdi, najdubljem dijelu svih svjetskih mora (najveća izmjerena dubina na svijetu nalazi se na mjestu Challenger Deep, na području Marijanske brazde i jugozapadno od Guama).


Komentari