Na današnji dan

SAD objavio rat Njemačkom Carstvu (1917.)

SAD je objavio rat Njemačkoj 6. travnja 1917. i ušao time u Prvi svjetski rat na strani sila Antante (Francuske, Rusije i Ujedinjene Kraljevine). Objava rata izglasana je na zajedničkoj sjednici obaju domova (Senata i Zastupničkog doma) američkog Kongresa u zgradi Capitola u američkom glavnom gradu Washingtonu.

Članovi Kongresa objavili su rat na traženje američkog predsjednika Woodrowa Wilsona (američki predsjednici ne mogu sami formalno objavljivati ratove, nego je za to potrebna rezolucija Kongresa) zbog njemačkih podmornica koje su potapale američke civilne brodove.

Ulazak SAD-a u rat na strani Antante imao je iznimno snažan utjecaj na daljnji tijek sukoba. Iako neiskusni u novom načinu ratovanja, američki su vojnici bili svježi te im, za razliku od europskih suboraca, borbeni moral nije bio narušen godinama rovovskog ratovanja. Antantine su se snage usto mogle osloniti na velik industrijski potencijal SAD-a.

Među manjinom članova Kongresa koji su glasovali protiv objave rata bila i prva žena izabrana u Kongres, Jeannette Rankin. Ona je, kao odlučan pacifist, kasnije glasovala i protiv ulaska u rat s Japanom 1941. godine, nakon napada na Pearl Harbour (tada je bila i jedina članica Kongresa koja je glasovala protiv objave rata Japanu).


Komentari