Na današnji dan

SAD izborio nezavisnost i zahtijevao dijelove Kanade (1783.)

Dana 3. rujna 1783. službeno je završio američki Rat za nezavisnost. Trajao je točno 8 godina, 4 mjeseca, 2 tjedna i 1 dan, a mir je potpisan u Parizu. Pobjeda je definitivno pripala Amerikancima, kojima je osim priznanja nezavisnosti prepušten i vrlo veliki teritorij. 

Mir u Parizu potpisali su u ime SAD-a John Adams, Benjamin Franklin i John Jay. Od njih je Adams poznat po televizijskoj seriji iz 2008., gdje ga glumi Paul Giamatti (ta je serija dobila čak 13 Emmyja, čime je postala najnagrađivanija miniserija ikada). Benjamin Franklin poznat je kao znanstvenik i izumitelj (npr. gromobrana), a John Jay bio je prvi predsjednik Vrhovnog suda SAD-a.

U ime poražene Velike Britanije mir je potpisao David Hartley, kao opunomoćeni ministar Njegovog Britanskog Veličanstva (engl. His Britannic Majesty’s Minister Plenipotentiary). Inače, britanski kralj u to doba bio je George III., a premijer vojvoda od Portlanda. Mir je potpisan u pariškoj kući zvanoj Hotel d’York, na današnjoj adresi 56 Rue Jacob, u poznatoj četvrti Saint-Germain-des-Prés.

Britanija je SAD-u tim mirom prepustila ogromna područja Sjeverne Amerike nastanjena Indijancima, sve do rijeke Mississippi i do Velikih jezera. Naime, Indijanci su za vrijeme rata bili dijelom i saveznici Britanaca protiv Amerikanaca. Sad su Amerikanci dobili i legitimna prava za širenje na zapad i potiskivanje domorodačkog stanovništva. Zanimljivo je da je Benjamin Franklin tražio od Britanaca da daju SAD-u čak i dijelove Kanade, no to ipak nije prošlo.

Druga posljedica navedenog Pariškog mira bilo je povlačenje britanske vojske s teritorija SAD-a. Posljednji veći britanski garnizon bio je u New Yorku i napustio je SAD još iste godine.


Komentari