Na današnji dan

SAD došao u posjed Djevičanskih otoka – 1917.

Amerikanci su te otoke kupili od Danaca, i to za iznos od 25.000.000 dolara u zlatu. 

Sjedinjene Američke Države došle su u posjed poznatih Djevičanskih otoka (engl. Virgin Islands) u Karibima 31. ožujka 1917. godine. Amerikanci su te otoke kupili od Danaca, i to za iznos od 25.000.000 dolara u zlatu. Danas bi ta količina zlata vrijedila oko 2.200.000.000 dolara.

Malo je poznato da je Danska nekoć imala znatne kolonijalne posjede po svijetu. Nisu bili veliki kao engleski, španjolski ili nizozemski, ali su bili na više različitih lokacija. Tako je Danska imala posjede u Africi (na području obale današnje Gane), Indiji, navedenim Karibima i na Nikobarskom otočju u Indijskom oceanu. Ipak, površinom najveći danski posjedi bili su Grenland (najveći otok na svijetu) i Island. U međuvremenu se Island osamostalio, ali je Grenland još uvijek vezan za Dansku.

Američki Djevičanski otoci imaju ukupnu površinu od 34.636 hektara na pedesetak otoka. Na njima živi nešto više od 106.000 stanovnika. Glavni grad ima naziv Charlotte Amalie, što jasno ukazuje na danske korijene. Naime, dobio je ime po danskoj kraljici imena Charlotte Amalie od Hessen-Kassela. Danas je taj grad jedno od najvažnijih pristaništa brodova na karipskim krstarenjima. Najveći otok u skupini Američkih Djevičanskih otoka nosi ime Saint Croix i manji je od Korčule.

Potrebno je dodati da postoje i Britanski Djevičanski otoci, koji su još manji od američkih, a pripadaju među britanske prekomorske posjede. Također, treći dio Djevičanskih otoka naziva se ponekad Španjolski Djevičanski otoci, a teritorijalno je u sastavu Puerto Rica (također dio SAD-a).


Komentari