Na današnji dan

Minirana opasna podvodna stijena kod obala Kanade (1958.)

Dana 5. travnja 1958. minirana je podvodna stijena Ripple Rock u kanadskim vodama, smještena između otoka Vancouver i kopna. Ta je stijena predstavljala veliku opasnost za plovidbu jer se pri niskoj plimi nalazila samo nekoliko metara ispod površine mora, i to na vrlo prometnom pomorskom putu.

Naime, između spomenutog otoka Vancouvera i kopna prolazila su plovila na putu iz istoimenog velegrada Vancouvera prema sjevernoj kanadskoj obali. Obilazak tog otoka, radi izbjegavanja uskih prolaza poput onog kod stijene Ripple Rock, predstavljao je golem dodatak putu jer otok Vancouver ima površinu veću od Sicilije.

Na mjestu na kojem se nalazio Ripple Rock prolaz nije bio širok ni 800 metara, a stijenu je bilo teško izbjeći i zbog snažne morske struje. Stijena je uništena eksplozivom, pri čemu je detonacija snimana televizijskom kamerom i emitirana gledateljima diljem Kanade.


Čak 1270 tona eksploziva Nitramex 2H upotrijebljeno je za rušenje stijene pa je to bila jedna od najjačih eksplozija u svjetskoj povijesti, izuzev nuklearnih.

Snimku eksplozije pogledajte na poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=6bwNfuwAGqg

Komentari