Na današnji dan

S Mjeseca u karantenu (1969.)

Dana 24. srpnja 1969. po prvi put su se s Mjeseca ljudi vratili na planet Zemlju. Dakako, radilo se o posadi Apolla 11, prve svemirske misije koja je sletjela na mjesečevu površinu. Nakon 8 dana i 3 sata provedenih na misiji, tri su astronauta (Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins) uspješno sletjela u Tihi ocean nakon burnog prolaska kroz Zemljinu atmosferu.

Točno mjesto na koje su sletjeli nalazi se u Tihom oceanu, na koordinatama 13°19′N 169°9′W. Riječ je o području oceana oko 1.000 kilometara jugozapadno od Havaja. Na tom dijelu oceana nema otoka, a najbliži je atol Johnston, udaljen oko 360 kilometara.

Dakako, Amerikanci su se potrudili da dostojno dočekaju astronaute. Oko 24 kilometra od mjesta slijetanja nalazio se veliki američki nosač aviona USS Hornet, spreman za prihvat astronauta. Zanimljivo je da je na nosaču osobno bio i tadašnji američki predsjednik Richard Nixon (ujedno i vrhovni zapovjednik američkih oružanih snaga). Kapsula Apolla 11 plutala je u vodi dok do nje nisu došli helikopteri Sea King, poslani s nosača.

Astronauti su dovedeni helikopterima na palubu nosača, a zatim su odmah zatvoreni u karantenu, u kojoj su morali provesti 21 dan (zbog potencijalne opasnosti od nepoznatih patogena s mjesečeve površine).Do astronauta je došao i predsjednik Nixon i pozdravio ih je kroz staklo.


Komentari