Na današnji dan

Aleksandar Obolenski – ruski princ i ragbijaš (1916.)

Dana 17. veljače 1916. rođen je ruski princ Aleksandar Obolenski, koji je veći dio života proveo u Ujedinjenoj Kraljevini. Dapače, u Engleskoj je postao poznati igrač ragbija. Princ Obolenski rodio se u Petrogradu, tadašnjoj prijestolnici Ruskog Carstva. Njegova obitelj Obolenski vukla je podrijetlo iz ruske vladarske dinastija Rjurikoviča, a članovi obitelji imali su pravo na titulu princa (kneza). Majka Aleksandra Obolenskog bila je iz poznate obitelji Nariškin (Natalija Nariškina bila je majka cara Petra Velikog).

Oktobarska revolucija započela je u Petrogradu kad je mali princ Aleksandar bio star samo godinu i pol dana. Obitelj je napustila Rusiju i nastanila se u Londonu, u četvrti Muswell Hill. Princ Aleksandar studirao je na znamenitom sveučilištu u Oxfordu, gdje je bio i uspješan igrač ragbija.

Princ Aleksandar izabran je u sastav engleske ragbijske reprezentacije u doba kad još nije imao ni britanski državljanstvo, što je navodno izazvalo komešanje. Ipak, 1936. godine postao je britanski državljanin. Igrao je za Englesku početkom te godine na utakmici protiv Novog Zelanda. Upravo se on istaknuo na toj utakmici koja je završila engleskom pobjedom.

U Drugom svjetskom ratu princ Obolenski pridružio se Britanskom kraljevskom ratnom zrakoplovstvu (RAF). Poginuo je kad se njegov zrakoplov Hawker Hurricane 1940. godine srušio na jugoistoku Engleske. U trenutku pogibije bile su mu samo 24 godine. Nedavno mu je u Engleskoj podignut spomenik.


Komentari